Vaak is één van de vragen van aanstaande draagmoeders: ‘Wat is de impact op de kinderen?’ Ik heb me altijd voorgesteld dat de werkelijke impact pas zichtbaar wordt na jaren. Ik had daar allerlei enge beelden bij. Beelden over verwijten, verdriet, boosheid of gemis. Maar het ligt veel genuanceerder.

Krijg je een broertje of een neefje? Onze kinderen zijn biologisch verwant en daarmee zijn ze halfbroer/halfzus. Maar je zou ook kunnen zeggen: half neef of half nicht. Mijn dochter was drie toen mijn draagzoon werd geboren. Voor haar was vanaf het begin duidelijk dat het een broertje was, omdat hij uit dezelfde buik kwam als zij. Ze werd boos bij het antwoord dat hij haar neefje was. Destijds dachten wij dat de term ‘neefje’ meer duidelijkheid zou geven. Niets bleek minder waar. Toen haar halfbroer zelf als kleuter groot genoeg was om de relatie te benoemen, werd het definitief broer en zus. Voor hem was het erg belangrijk deze familierelatie te erkennen.

Zijn je ouders gescheiden?

Natuurlijk kwamen er vragen: ‘Zijn je ouders gescheiden dan?’ Omdat er sprake was van twee gezinnen met kinderen die bloedverwantschap hebben. Ik bedacht me dat gescheiden ouders het niet in hun hoofd halen om hun kinderen neef en nicht te noemen. En zo zijn ze broer en zus. Voor altijd, maar zonder de huiselijke ruzies en zonder dat ze alle ervaringen binnen één gezin hebben opgedaan.

Nu mijn zoon en dochter uit huis zijn, worden ze nog gelijkwaardiger met hun halfbroer. Ze hebben alle drie hun eigen leven en ervaringen. Als ze samen zijn, hebben ze elkaar veel te vertellen en halen ze alle knuffels en stoeipartijen in. Mijn zoon heeft een extra broertje en niet alleen een zusje. Mijn dochter heeft een oudere en een jongere broer. Ongeacht onze gezinssamenstelling is de impact dat ze een persoon extra hebben om van te houden, en om op terug te vallen.

Ze horen bij hem

En voor de jongste? Hij heeft een broer en zus waarmee hij niet is opgegroeid. Maar waarmee hij heel blij is. Gewoon omdat ze bij hem horen. Omdat hij met hen zijn vragen en ervaringen kan delen als jong volwassene. Zodat hij nooit werkelijk alleen hoeft te zijn.

Categories: