DMWO biedt begeleiding aan wensouders in elke fase rondom het draagmoederschap:

Je overweegt om zwanger te worden voor iemand anders en je zoekt begeleiding:

  • Omdat je mogelijk start met een traject waardoor je levenslang verbonden bent met de wensouders, wil je zeker weten dat je niets over het hoofd ziet.
  •  Je neemt de checklist door met de wensouders en je wilt je goed voorbereiden door te sparren over de vragen uit deze lijst.
  • Je vraagt je af of je de wensouders voldoende kent om de stap aan te gaan om samen zwanger te worden



Zaken op een rij zetten en voelen wat je nodig hebt

Een aantal begeleidingsgesprekken kan jou helpen de zaken op een rij te zetten en goed te voelen wat jij nodig hebt. We starten bij het verkennen van jouw vraag. De begeleiding bestaat uit gesprekken, maar ook uit het doen van (huiswerk)oefeningen en kleine ‘opstellingen’. [CC1]  Meestal bestaat de begeleiding uit één-op-één gesprekken. Maar het kan ook gaan om begeleiding van de draagmoeder en haar partner, samen met wensouders. Tijdens de begeleiding help ik bespreekbaar maken wat ingewikkeld is, of onbespreekbaar lijkt. Met als doel: gezonde en duurzame relaties binnen en tussen de betrokken gezinnen.

Ik maak in mijn begeleiding gebruik van de principes en methodieken uit NLP, systemisch werken en lichaamswerk . Voelen en ervaren staat hierin centraal.

SPECIFICATIES BEGELEIDINGS TRAJECT ‘Oriëntatiefase’

Een begeleidingstraject tijdens de oriëntatiefase bestaat uit 3 sessies. Dit traject wordt voorafgegaan door een gratis kennismakings-/intakegesprek. Het is ook mogelijk aansluitend extra sessies te boeken. 

De gesprekken zijn in eerste instantie één-op-één met de draagmoeder. 

Wanneer het doel is om een gezamenlijk traject met draagmoeder (en partner) en wensouders af te spreken, dan spreek ik eerst met beide stellen apart af om de vraag en het doel van een gezamenlijk gesprek te verkennen en ieders aandeel daarin.

Een sessie duurt gemiddeld één uur tot max 1,5 uur. 

Een begeleidingstraject met 3 individuele sessies bedraagt € 400. Een extra sessie kost € 135,-. Deze gesprekken zijn één-op-één met de draagmoeder.

Een begeleidingstraject met meerdere personen bestaat uit minimaal 3 sessies: één met ieder ouder-stel en één gezamenlijke sessie met beide stellen. Dit traject kost € 450,-. Extra gezamenlijke sessies kosten € 150,- per sessie.

Alle bedragen zijn inclusief BTW

De sessies vinden plaats op een centraal gelegen locatie in het midden van het land: Utrecht/Zeist/Amersfoort of online via MS Teams In onderling overleg bepalen we de vorm (live of digitaal) en de locatie.

Jullie zijn zwanger. Je hebt met elkaar afspraken gemaakt over de zwangerschap en de bevalling. Tijdens de zwangerschap kom je er achter dat je begeleiding kunt gebruiken:

  • Omdat je ondanks de afspraken toch rondloopt met vragen, twijfels of angsten. Je weet niet goed hoe je daarmee om moet gaan of hoe je dit bespreekbaar kunt maken.
  • Je komt er achter dat je afspraken opnieuw wilt bespreken met de wensouders, bijvoorbeeld over de bevalling. 
  • Je wilt vormgeven aan jouw betrokkenheid tot de wensouders en hun kindje na de bevalling en wilt daarover met de wensouders in gesprek
  • .Er zijn dingen in jouw privé-omgeving die je zwangerschap beïnvloeden.

Het vraagt veel om op een gezonde manier in contact te blijven. Het kan er soms voor zorgen dat je vast komt te zitten en even niet weet hoe je verder moet of hoe je elkaar weer kunt bereiken. V

oor het kindje is het van groot belang om vanuit de veiligheid en geborgenheid bij de draagmoeder naar de veiligheid en geborgenheid bij de wensouders te kunnen gaan. Ik begeleid jullie desgewenst door te zorgen dat ieders wensen en ideeën op tafel komen en gehoord worden.

Zaken op een rij zetten en voelen wat je nodig hebt

Een aantal begeleidingsgesprekken kan jou helpen de zaken op een rij te zetten en goed te voelen wat jij nodig hebt. We starten bij het verkennen van jouw vraag. De begeleiding bestaat uit gesprekken, maar ook uit het doen van (huiswerk)oefeningen en kleine ‘opstellingen’ .Meestal bestaat de begeleiding uit één-op-één gesprekken. Maar het kan ook gaan om begeleiding van de draagmoeder en haar partner, samen met wensouders. Tijdens de begeleiding help ik bespreekbaar maken wat ingewikkeld is, of onbespreekbaar lijkt. Met als doel: gezonde en duurzame relaties binnen en tussen de betrokken gezinnen.

SPECIFICATIES BEGELEIDINGS TRAJECT ‘Tijdens de zwangerschap’

(s)Tijdens de zwangerschap bestaat het begeleidingstraject uit minimaal 3 sessies, maar je kan ook kiezen voor een langer traject. Een begeleidingstraject wordt voorafgegaan door een gratis kennismakings-/intakegesprek. Het is daarnaast altijd mogelijk om losse sessies te boeken. 

Het is daarnaast altijd mogelijk om losse sessies te boeken. 

De gesprekken kunnen 1 op 1 met wensouder(s) of de draagmoeder.

Wanneer het doel is om een gezamenlijk traject met wensouders en draagmoeder (en partner) af te spreken, dan spreek ik eerst af met beide stellen apart om de vraag en het doel van een gezamenlijk gesprek te verkennen en ieders aandeel daarin. 

Een sessie duurt gemiddeld één uur tot max 1,5 uur. 

Een begeleidingstraject met 3 individuele sessies bedraagt € 400,-. Een extra sessie kost € 135,-.

Een begeleidingstraject met meerdere personen bestaat uit minimaal 3 sessies: één met ieder ouder-stel en één gezamenlijke sessie met beide stellen. Dit traject kost € 450,-. Extra gezamenlijke sessies kosten € 150,- per sessie.

Alle bedragen zijn inclusief BTW

De sessies vinden plaats op een centraal gelegen locatie in het midden van het land: Utrecht/Zeist/Amersfoort of online via MS Teams In onderling overleg bepalen we de vorm (live of digitaal) en de locatie.

Soms gaat het draagmoederschap anders dan je had gedacht, bij jezelf of in de relatie met de wensouders of andere betrokkenen. Na de zwangerschap kom je er achter dat je begeleiding kunt gebruiken:

  • Omdat je ondanks de afspraken toch rondloopt met vragen, twijfels of angsten. Je weet niet goed hoe je daarmee om moet gaan of hoe je dit bespreekbaar kunt maken;
  • Je komt er achter dat je nieuwe afspraken wilt maken met de wensouders, bijvoorbeeld over hoe vaak je elkaar ziet. 
  •  Je hebt nog van alles te verwerken na de bevalling en je weet niet goed hoe je hiermee om kunt gaan.
  •  Je blijkt elkaar toch niet helemaal te begrijpen en je wilt jezelf en elkaar niet kwijtraken na het traject.



Het vraagt veel om op een gezonde manier in contact te blijven. Het kan er soms voor zorgen dat je vast komt te zitten en even niet weet hoe je verder moet of hoe je elkaar weer kunt bereiken. En soms is er helemaal geen probleem, maar wil je juist voorkomen dat er moeilijkheden ontstaan.

Zaken op een rij zetten en voelen wat je nodig hebt

Een aantal begeleidingsgesprekken kan helpen de zaken op een rij te zetten en goed te voelen wat jij nodig hebt. We starten bij het verkennen van jouw vraag. Wat vind je lastig, waar heb je ‘last’ van of welke verlangens of gedachten zou je meer ruimte willen geven. Of waar ben je bang voor en wat probeer je te voorkomen. De begeleiding bestaat uit gesprekken, maar ook uit het doen van (huiswerk)oefeningen en kleine ‘opstellingen’.Tijdens de begeleidingstaan we stil bij jouw persoonlijke geschiedenis en hoe daarin gedrag en gebeurtenissen zich soms lijken te herhalen. Ik werk altijd vanuit de overtuiging dat jouw keuze of gedrag het resultaat zijn van wat ooit helpend was.  Alle gedrag had ooit een positieve intentie. We gaan op zoek naar die positieve intentie, en daar waar deze niet meer helpend is, onderzoeken we alternatieven.

Meestal bestaat de begeleiding uit één-op-één gesprekken. Maar het kan ook gaan om begeleiding van de draagmoeder en haar partner, samen met wensouders. Tijdens de begeleiding help ik bespreekbaar maken wat ingewikkeld is, of onbespreekbaar lijkt. Met als doel: gezonde en duurzame relaties binnen en tussen de betrokken gezinnen. Ik maak in mijn begeleiding gebruik van de principes en methodieken uit NLP, systemisch werken en lichaamswerk. Voelen en ervaren staat hierin centraal.

SPECIFICATIES BEGELEIDINGS TRAJECT ‘Na de zwangerschap’

Tijdens een gratis kennismakings- en intakegesprek verken ik samen met jou je vraag en doe ik daarna een voorstel voor een begeleidingstraject. Daarbij geef ik aan hoeveel sessies ik denk nodig te hebben om samen met jou te werken aan je vraag. 

Een sessie duurt gemiddeld éé n uur tot max 1,5 uur.

Een losse één-op-één sessie kost € 135,-.

Een begeleidingstraject met meer personen bestaat uit minimaal 3 sessies, waarvan 1 met ieder ouder-stel en 1 gezamenlijke sessie met beide stellen. De investering voor dit traject bedraagt € 450,-. Als je losse sessies met meer personen wilt boeken na deze eerste 3, dan zijn de kosten € 150,- per sessie .

Alle bedragen zijn inclusief BTW

De sessies vinden plaats op een centraal gelegen locatie in het midden van het land: Utrecht/Zeist/Amersfoort of online via MS Teams In onderling overleg bepalen we de vorm (live of digitaal) en de locatie.

Grootse ervaringen kunnen ons overrompelen of kunnen er voor zorgen dat we in ons zelf keren, ons niet gezien en gehoord voelen of zelfs neerslachtige gevoelens ontwikkelen. Delen van ervaringen en verhalen en de ogen en oren van een getuige kunnen ons letterlijk lichter laten voelen. Het helpt om onszelf te zien en onszelf te erkennen met alles wat er is gebeurd. 

Voor alle grote gebeurtenissen in ons leven hebben we getuigen nodig. Bij het huwelijk is dit officieel geregeld. Bij geboorte en ouderschap zijn getuigen niet vanzelfsprekend. Ik ben graag getuige van jouw verhaal. Of het nu gaat om ervaringen als draagmoeder, of wensouder of juist daar waar het niet is gelukt om draagmoeder of wensouder te zijn.

Ik help je bij het vormgeven van jouw verhaal. Ik help je om de ervaringen letterlijk te ordenen en een plek te geven. Zo onderzoeken we welke onderdelen in jouw verhaal nog meer aandacht vragen en met wie je dit verhaal wilt delen. Dit verhaal kan verschillende uitingsvormen krijgen. Je kunt je verhaal vertellen, je kunt je verhaal opschrijven, je kunt je verhaal in beeld brengen. Ik help je bij het vinden van jouw vorm.

Vanuit mijn eigen ervaring heb ik geleerd hoe belangrijk het is om verhalen te delen. Tot zeven jaar na de geboorte van mijn ‘draagkindje’ heb ik te weinig gedeeld over wat ik had meegemaakt. Ik leefde in de veronderstelling dat ik toch niet begrepen zou worden en dat er niet echt ruimte was voor mijn verhaal. Door mijn coach opleidingen werd ik aangezet om mijn ervaringen te gaan delen. Ik koos hiervoor de vorm van schrijven en vertellen.  

Zaken op een rij zetten en voelen wat je nodig hebt

Een aantal begeleidingsgesprekken kan jou helpen de zaken op een rij te zetten en goed te voelen wat jij nodig hebt. We starten bij het verkennen van jouw vraag. De begeleiding bestaat uit gesprekken, maar ook uit het doen van (huiswerk)oefeningen en kleine ‘opstellingen’. [CC1] Als afsluiting organiseer ik een ‘getuige’ bijeenkomst om letterlijk ruimte te geven aan jouw verhaal. Tijdens deze bijeenkomst is een aantal mensen beschikbaar als jouw getuige. In onderling overleg bepalen we hoe groot deze groep is en wie deze mensen zijn. In deze ‘kleine of middelgrote’ groep sta jij met jouw verhaal centraal. Deze bijeenkomst vindt bij voorkeur live plaats, maar is ook digitaal mogelijk.

SPECIFICATIES BEGELEIDINGS TRAJECT ‘Getuige van jouw verhaal’

Een getuige-traject bestaat uit 3 tot 6 sessies van elk 1 uur. Deze kunnen live zijn, maar kunnen ook heel goed digitaal plaatsvinden. 

De investering voor een getuige traject met sessies van 1 uur bedraagt € 400 voor 3 sessies, € 525 voor 4 sessies, € 650 voor 5 sessies, € 750 voor 6 sessies

Optioneel: afsluitende bijeenkomst voor jou en jouw ‘getuigen’: Voor deze bijeenkomst breng ik geen kosten in rekening, behalve de kosten voor de huur van de ruimte en eventueel gebruik van consumpties

De sessies vinden plaats op een centraal gelegen locatie in het midden van het land: Utrecht/Zeist/Amersfoort of online via MS Teams In onderling overleg bepalen we de vorm (live of digitaal) en de locatie.

Het kan gebeuren dat niet alles gaat zoals je vooraf had bedacht en gehoopt. Er is iets met het kindje. Er ontstaat een breuk tussen de wensouders en de draagmoeder. Of het contact verandert op een manier die je niet had voorzien. Je verwachtingen en dromen van het draagmoedertraject komen niet uit en zijn anders dan je had verwacht. Je moet afscheid nemen van je verlangens en verwachtingen. Over het algemeen gaat dat gepaard met verdriet en soms zelfs met wrok.

Graag help ik je op weg om jouw teleurstelling en verdriet de ruimte te geven en tegelijk een stap vooruit te zetten en los te komen van je verwachtingen en je verdriet.

SPECIFICATIES BEGELEIDINGS TRAJECT ‘Bij verlies of teleurstelling’

Voor de begeleiding bij verlies of teleurstelling maken we maatwerk afspraken. De afspraken duren per keer minimaal een uur en maximaal 1,5 uur. Afhankelijk van de vraag bepalen we of één sessie voldoende is, of dat meer nodig is. Deze kunnen live zijn, maar kunnen ook heel goed digitaal plaatsvinden. 

De investering voor deze bijeenkomsten bedraagt € 135 per sessie inclusief BTW.

Alle bedragen zijn inclusief BTW

De sessies vinden plaats op een centraal gelegen locatie in het midden van het land: Utrecht/Zeist/Amersfoort of online via MS Teams In onderling overleg bepalen we de vorm (live of digitaal) en de locatie.

Ieder kalenderjaar kent een aantal speciale dagen. 

Voor ongewenst kinderloze stellen zijn vaderdag en moederdag over het algemeen beladen dagen. Voor draagmoeders die zijn bevallen, kunnen deze sommige dagen ook een bepaalde lading hebben. Het is moederdag, maar jij krijgt niet de kinderknutsel van je ‘draag’kindje. Is er iets of iemand die op die dag stil staat bij het feit dat jij iemand moeder hebt gemaakt?

Ook de verjaardagen van het ‘draag’kindje kunnen beladen zijn. Het is de verjaardag van het kindje waar iedereen zo naar heeft uit gekeken. Natuurlijk draait het om de verjaardag van de kleine die ieder jaar groter wordt. Maar als draagmoeder gaat het ook om de dag waarop jij het leven schonk aan het kindje en mogelijk ook letterlijk afstand deed van dit bijzondere en nieuwe leven. Voor wensouders is het de dag waarop ze in één klap moeder of vader werden van dit bijzondere kindje. 

Dit zijn slechts twee voorbeelden van bijzondere en soms beladen dagen. Afhankelijk van familietradities kunnen Sinterklaas, kerst, of de verjaardag van de grootouders net zo goed bijzondere dagen zijn.

Ik help jou/jullie invulling te geven aan deze bijzondere dagen. Hoe kun je met respect voor ieders rol en plek toch vormgeven aan de erkenning en liefde die nodig is om deze dagen goed door te komen. Het heeft mij jaren gekost voordat ik de juiste vorm had gevonden voor het vieren van de geboortedag. Het vinden van een passende vorm heeft mij veel rust opgeleverd.

SPECIFICATIES BEGELEIDINGS TRAJECT ‘Speciale dagen’

Voor de begeleiding bij de invulling van bijzondere dagen maken we maatwerk afspraken. De afspraken duren per keer minimaal een uur en maximaal 1,5 uur. Afhankelijk van de vraag bepalen we of één sessie voldoende is, of dat meer nodig is. Deze kunnen live zijn, maar kunnen ook heel goed digitaal plaatsvinden.

De investering voor deze bijeenkomsten bedraagt € 135 per sessie. Alle bedragen zijn inclusief BTW

De sessies vinden plaats op een centraal gelegen locatie in het midden van het land: Utrecht/Zeist/Amersfoort of online via MS Teams In onderling overleg bepalen we de vorm (live of digitaal) en de locatie.

Je bent familie van de draagmoeder en het kindje dat ze krijgt of heeft gekregen gaat naar een andere familie. Als ouder, broer of zus van de draagmoeder heb je niet bewust gekozen voor het draagmoederschap. Het komt op je pad en je hebt mogelijk vragen over jouw rol naar het kindje of over hoe jij je moet verhouden tot de wensouders. Wat verwacht jouw dochter of zus als draagmoeder. Je voelt je verbonden met het kindje en zoekt naar een manier om daar iets mee te doen. Je probeert je te verhouden tot de situatie, maar je vindt het best lastig. Er is wellicht weinig ruimte in contact met de draagmoeder om dit te bespreken. Je hebt behoefte aan erkenning van jouw gevoelens.

Ook dan help ik je graag op weg. Omdat ik er van overtuigd ben dat het voor alle betrokkenen en in het bijzonder voor alle betrokken kinderen, belangrijk is dat er geen beladen ‘gedoe’ ontstaat in de familie. In gesprekken verkennen we jouw vraag, dat wat je ingewikkeld vindt. En onderzoeken we wat de situatie voor jou zo lastig maakt en verkennen we mogelijkheden hoe je hiermee om kunt gaan.

SPECIFICATIES BEGELEIDINGS TRAJECT ‘Familie van’

Voor de begeleiding bij de invulling van ‘Familie van’ maken we maatwerk afspraken. De afspraken duren per keer minimaal een uur en maximaal 1,5 uur. Afhankelijk van de vraag bepalen we of één sessie voldoende is, of dat meer nodig is. Deze kunnen live zijn, maar kunnen ook heel goed digitaal plaatsvinden.

De investering voor deze bijeenkomsten bedraagt € 135 per sessie. Alle bedragen zijn inclusief BTW

De sessies vinden plaats op een centraal gelegen locatie in het midden van het land: Utrecht/Zeist/Amersfoort of online via MS Teams In onderling overleg bepalen we de vorm (live of digitaal) en de locatie.

Voor een kind is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt, waar het bij hoort en om zich gesteund en geliefd te weten door zijn familie en dierbaren. Bij laagtechnologisch draagmoederschap kan het voorkomen dat het kindje in een nieuwe familie terecht komt en juridisch uit de familie van de draagmoeder wordt geschreven. 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de biologische familie zich desalniettemin verbonden voelt met het kindje. Ze maken daarmee onderdeel uit van de stamboom en het ‘grotere familie’ veld waar het kindje onderdeel vanuit maakt. Ook als dit kindje juridisch niet meer tot deze familie hoort en ook als het kindje de biologische familie niet of niet vaak ziet. De erkenning dat ook dit kindje een plek krijgt in het genogram van de familie kan belangrijk zijn voor de innerlijke rust van het alle betrokkenen. Wil jij een genogram maken of wil jij werken met een familie-opstelling om zo bepaalde vragen te onderzoeken, dan begeleid ik je daar graag bij.

SPECIFICATIES BEGELEIDINGS TRAJECT ‘Genogram’

Voor het maken van een genogram of familie-opstelling maken we maatwerk afspraken. De sessies duren per keer gemiddeld een uur met mogelijke uitloop tot maximaal 1,5 uur. Afhankelijk van de vraag bepalen we of één sessie voldoende is, of dat meer nodig is. Voor de begeleiding bij de invulling van bijzondere dagen maken we maatwerk afspraken. De afspraken duren per keer minimaal een uur en maximaal 1,5 uur. Afhankelijk van de vraag bepalen we of één sessie voldoende is, of dat meer nodig is. Deze kunnen live zijn, maar kunnen ook heel goed digitaal plaatsvinden.

De investering voor deze bijeenkomsten bedraagt € 135 euro per sessie (Inclusief BTW). Voor familieopstellingen, kunnen afhankelijk van de vraag, andere tarieven gelden.

De afspraken vinden plaats op een centraal gelegen locatie in het midden van het land: Utrecht/Zeist/Amersfoort of online via MS Teams In onderling overleg bepalen we de vorm (live of digitaal) en de locatie.

Interesse?

Meld je aan voor een vrijblijvend kennismakings-/intakegesprekTijdens dit gesprek maken we persoonlijk kennis, onderzoeken we jouw vraag en vertel ik je hoe ik je daarbij kan begeleiden. Uiteraard onderzoeken we in dit gesprek ook of ik de juiste persoon ben om jou te begeleiden.

Stuur me even een mailtje, dan neem ik binnen 3 dagen contact met je op.